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हींग खाने के फ़ायदे ( Asafoetida) Benefits of eating asafoetida

हींग खाने से कई तरह के फ़ायदे होते हैं.

 हींग में एंटी-इंफ़्लेमेटरी, एंटी-ऑक्सीडेंट, एंटी-वायरल, और एंटीबैक्टीरियल गुण होते हैं. 

हींग खाने से ब्लड प्रेशर कम होता है, दिल स्वस्थ रहता है, और पाचन क्रिया सुधरती है. 


हींग खाने के फ़ायदे:

हींग में मौजूद कंपाउंड ब्लड थिनर की तरह काम करते हैं.

 इससे ब्लड प्रेशर कम होता है और दिल स्वस्थ रहता है. 


हींग में मौजूद एंटी-इंफ़्लेमेटरी गुणों की वजह से सिरदर्द में आराम मिलता है. 


हींग में मौजूद एंटी-इंफ़्लेमेटरी गुणों की वजह से अस्थमा, ब्रोंकाइटिस, और सूखी खांसी में आराम मिलता है. 


हींग में मौजूद एंटी-इंफ़्लेमेटरी गुणों की वजह से जोड़ों के दर्द में आराम मिलता है. 


हींग में मौजूद एंटीबैक्टीरियल और एंटीफ़ंगल गुणों की वजह से त्वचा संबंधी समस्याओं में आराम मिलता है. 


हींग में मौजूद एंटी-ऑक्सीडेंट गुणों की वजह से फ़्री रेडिकल्स से होने वाले नुकसान को कम होता है. 


Benefits of eating asafoetida

There are many benefits of eating asafoetida.

 Asafoetida has anti-inflammatory, anti-oxidant, anti-viral, and antibacterial properties. 

Eating asafoetida reduces blood pressure, keeps the heart healthy, and improves digestion .   


Benefits of eating asafoetida:


The compounds present in asafoetida work as blood thinners. 

This reduces blood pressure and keeps the heart healthy.   


Due to the anti-inflammatory properties present in asafoetida, headache gets relief.

   
Due to the anti-inflammatory properties present in asafoetida, it provides relief from asthma, bronchitis, and dry cough.   


Due to the anti-inflammatory properties present in asafoetida, joint pain gets relieved.   


The antibacterial and antifungal properties present in asafoetida provide relief from skin related problems.   


Due to the anti-oxidant properties present in asafoetida, damage caused by free radicals is reduced.   


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